Ressenya: L’hivern a Corfú. Jordi Masó Rahola

L’HIVERN A CORFÚ

JORDI MASÓ RAHOLA

Sinopsi

En Bertran Bartra, un home gris i amant de la rutina, ha guanyat un creuer pel Mediterrani en una rifa de Nadal. Ara viatja sol a bord d’un vaixell ple de tripulants esmunyedissos i passatgers excèntrics. Però el Pioneer of the Seas amaga un misteri inexplicable, un enigma que trasbalsarà el viatge del nostre heroi i que convertirà les seves vacances en un malson. Després de rebre l’aplaudiment unànime de crítica i públic amb els reculls de contes Polpa i La biblioteca fantasma, Jordi Masó Rahola ens ofereix una novel·la divertidíssima a partir del fèrtil microcosmos d’un creuer: personatges extravagants, situacions còmiques i aventures que, en clau d’humor, reflecteixen la neurosi de l’home modern.

 

Fitxa tècnica

Editorial: Males Herbes
Data publicació: gener de 2019
ISBN: 978-84-949170-3-5
EAN: 9788494917035
Format: tapa tova
Pàgines: 186
PVP: 18,00€
Idioma: català
Gènere/matèria: ficció, narrativa, humor

 

Autor

Jordi Masó Rahola (Granollers, 1967) és pianista i escriptor. Ha actuat per Europa, Àsia i Amèrica. Treballa de professor a l’ESMUC. Ha gravat més de cinquanta discos —la majoria per a la discogràfica Naxos— i és autor de Els reptes de Vladimir (2010, Témenos 2018), Catàleg de monstres (Marcòlic, 2012), Les mil i una (Témenos, 2015), Polpa(Males Herbes, 2016) i La biblioteca fantasma (Males Herbes, 2018). Molts dels seus contes i microrelats han estat premiats en concursos literaris i han format part d’antologies i volums col·lectius.

 

Ressenya

Si en algún moment es volgués adaptar aquesta novel·la al cinema, el director perfecte per a dur-la a terme seria Woody Allen, i és que a L’hivern a Corfú, en Jordi Masó ens presenta un personatge, en Bertran Bartra, que és la cosa més avorrida i insípida del món, però que li toca viure una situació surrealista a bord d’un creuer pel Mediterrani, i això farà que hagi de sortir obligatòriament de la seva zona de confort.

La lectura de la novel·la és força agradable i entretinguda per la quantitat de situacions que viurà en Bertran Bartra en el creuer i per la gran quantitat de personatges estrafolaris amb els que interactuarà. També cal aplaudir una llicència de l’escriptor trencant la quarta paret per parlar-nos en primera persona, i a cau d’orella, com ha pensat segons quina escena i com ho hauria d’haver fet segons els cànons. M´ha semblat una idea molt original i refrescant.

Per altra banda m’ha mancat continuïtat en alguns capítols i subtrames de la novel·la, tot i que crec que és exactament el que pretén l’autor per provocar al lector/a a imaginar-se la resta, però tot i així ho he trobat correcte i estimulant. El que no m’ha convençut és el desenllaç de la història, potser per inesperat, potser per la manca de respostes, o potser pel canvi en la narració i la baixada del ritme en els últims capítols del llibre, la veritat és que em quedo amb un regust agredolç.

Per acabar, torno a la idea que plantejava a l’inici. Aquesta és una novel·la indicada sobretot a lectors i lectores amants de les històries made in Woody Allen on hi apareixen molts personatges excèntrics, on tenen lloc situacions absurdes, còmiques i surrealistes, però sobretot on tot recau en el protagonista, que sense saber com acaba enmig d’un caos del que no sap com escapar-ne.

 

Valoració final

 

Franchu Llopis

Humorista gràfic, dibuixant, friki i llibreter de La Bookman Llibreria de Figueres. Apassionat de les bones aventures i entusiasta dels viatges interdimensionals experimentats amb la lectura.