Ressenya: Nightflyers. George R.R. Martin

NIGHTFLYERS

George R. R. Martin

“Los volcryn están a punto de desgarrar el Velo del Tentador, que pende como una niebla negra entre las estrellas. Y nosotros los seguimos por los abismos interestelares que nadie más transita. A través del vacío, a través del silencio infinito, vamos en pos de ellos mi Nómada Nocturno y yo…”

[Reseña en castellano]

[CAT]

Fitxa tècnica

Editorial: Gigamesh
Data publicació: gener de 2019
ISBN: 978-84-17507-28-2
EAN: 9788417507282
Format: tapa dura
Pàgines: 224
PVP: 18,00€
Idioma: espanyol
Gènere/matèria: Ciència ficció, space opera, terror,…

 

Autor

George R.R. Martin (New Jersey, 1948). Fill d’un estibador de família humil, el seu anhel per conèixer les destinacions exòtiques de les naus que veia salpar de Nova York va ser un dels motius que el van impulsar a escriure fantasia i ciència ficció.

Llicenciat en periodisme el 1970, el 1977 va publicar la seva primera novel·la, Muerte de la luz, llibre de culte dins del gènere i obra destacada de la ciència ficció romàntica. Des de 1979 es dedica per complet a l’escriptura, i de la seva ploma han sorgit títols com Una canción para Lya o Sueño del Fevre, on la seva prosa suggerent i poètica aborda temes tan poc usuals en el gènere com l’amistat, la lleialtat, l’amor o la traïció, des d’una perspectiva despullada de manierismes però carregada de sensibilitat.

A partir de 1986 escriu guions i col·labora en sèries televisives com En els límits de la realitat o La bella i la bèstia, a més de realitzar tasques de producció en diversos telefilms. El 1996 comença a publicar la sèrie de fantasia èpica Cançó de gel i foc, èxit de vendes als Estats Units i autèntic revulsiu del gènere fantàstic.

Ressenya

Si alguna cosa té de bó l’irrupció de les noves plataformes d’streaming com Netflix o HBO es que aquestes necessiten moltes històries per crear les seves sèries i pel·lícules i això fa que sovint rebusquin entre novel·les antigues, rescatant de l’oblit grans històries que potser en el seu moment van passar desapercebudes. Amb Nightflyers crec que ha passat això, personalment desconeixia l’existència d’aquesta novel·la curta de George RR Martin, però després que Netflix hagi produït una sèrie televisiva, l’editorial Gigamesh ha decidit reeditar-la, i ho ha fet de la millor manera possible.

Però anem a la història, Nightflyers és una novel·la curta de ciència ficció escrita el 1981, d’aquí aquest aire “vuitantero” que desprén. Se situa en un futur llunyà, en una nau de càrrega anomenada Nómada Nocturno que serà l’encarregada de portar els seus tripulants a una expedició més enllà dels límits coneguts de l’espai, per trobar els Volcryn. Els Volcryn són una espècie alienígena mil·lenària, del que no se sap pràcticament res que no siguin llegendes i mites antiquíssims, contradictoris i sense fonaments.

Al llarg del viatge per trobar aquesta raça alienígena, els 9 membres de la tripulació començaran a mostrar certes pors i inquietuds vers la nau i el seu capità, Royd Eris, del que no saben res i del que desconfien inclús de la seva existència.

Com sovint passa en les novel·les d’en George RR Martin trobem uns personatges molt ben construits i definits amb poques pincellades. També hem d’estar preparats per moments amb molta tensió, sorpreses completament imprevistes i una narració senzilla però engrescadora que fa que et sembli que en comptes de llegint estiguis veient una pel·lícula al cinema.

Per mi aquest llibre ha estat una gran troballa que he gaudit moltíssim, és una novel·la curta però intensa, que et deixa amb un molt bon sabor de boca. Val a dir, que aquesta nova edició que ha fet Gigamesh és una autèntica joia, només per l’edició amb les il·lustracions de David Palumbo i la portada d’Enrique Corominas ja justifica, de llarg, comprar-la.

Nightflyers és un d’aquells llibres que donen qualitat i alhora són imprescindibles en qualsevol bona llibreria de ciència ficció.

 

Valoració final


 
[ESP]
 
 
 
 

Reseña

Si algo tiene de bueno la irrupción de las nuevas plataformas de streaming como Netflix o HBO en el mercado, es que necesitan muchas historias para crear sus series y películas y a menudo rebuscan entre novelas antiguas, rescatando del olvido grandes historias que quizás en su momento pasaron desapercibidas. Con Nightflyers ha pasado esto, personalmente, desconocía la existencia de esta novela corta de George RR Martin, pero después de que Netflix haya producido la serie televisiva, la editorial Gigamesh ha decidido reeditarla, y lo ha hecho de la mejor manera posible.

Pero vamos a la historia, Nightflyers es una novela corta de ciencia ficción escrita en 1981, de ahí ese aire “ochentero” que desprende. Se sitúa en un futuro lejano, en una nave de carga llamada Nómada Nocturno que será la encargada de llevar a sus tripulantes a una expedición más allá de los límites conocidos del espacio, para encontrar los Volcryn. Los Volcryn son una especie alienígena milenaria, del que no se sabe prácticamente nada que no sean leyendas y mitos antiquísimos, contradictorios y sin fundamentos.

A lo largo del viaje para encontrar esta raza alienígena, los 9 miembros de la tripulación mostrarán ciertos miedos y recelos hacia la nave y su capitán, Royds Eris, del que no saben nada y del que desconfían incluso de su existencia.

Como a menudo ocurre en las novelas de George RR Martin encontramos unos personajes muy bien construidos y definidos con pocas pinceladas. También debemos estar preparados para momentos con mucha tensión, sorpresas completamente imprevistas y una narración sencilla pero estimulante que hace que te parezca que en vez de estar leyendo estés viendo una película en el cine.

Para mi este libro ha sido un gran hallazgo que he disfrutado muchísimo, es una novela corta pero intensa, que te deja con un muy buen sabor de boca. Cabe decir, que esta nueva edición que ha hecho Gigamesh es una auténtica joya, sólo por la edición con las ilustraciones de David Palumbo y la portada de Enrique Corominas ya justifica, de largo, comprar el libro.

Nightflyers es uno de esos libros que dan calidad y a la vez son imprescindibles en cualquier buena librería de ciencia ficción.

Valoración final

 

Franchu Llopis

Humorista gràfic, dibuixant, friki i llibreter de La Bookman Llibreria de Figueres. Apassionat de les bones aventures i entusiasta dels viatges interdimensionals experimentats amb la lectura.