Ressenya: Nuestra Señora de la Esperanza

“NOVELA GANADORA DEL PREMIO L’H INTERNACIONAL 2019
La política municipal del ayuntamiento del cambio gaditano es el contexto de las aventuras de Rafael Bechiarelli. El detective de Cádiz recibe el espinoso encargo de investigar, de forma no oficial, la violenta muerte de Gabriel Araceli, el concejal de vivienda y dirigente de la coalición Poder Popular, que gobierna la ciudad.Nuestra señora de la esperanza es una novela en la que el Carvalho gaditano se enfrentará a las conspiraciones políticas, las guerras sucias, las corruptelas, los rumores, las denuncias y los escándalos en los plenos municipales. Bechiarelli, en problemas y sin oficina, se encontrará cara a cara con la fauna política de la ciudad trimilenaria. Una magistral novela sobre el crimen y sus víctimas, sobre la impunidad y la ley, sobre la fe y la esperanza y sus verdugos.

NUESTRA SEÑORA DE LA ESPERANZA

DAVID MONTHIEL

Fitxa tècnica

Editorial: Roca editorial
Data publicació: octubre de 2019
ISBN: 978-84-17541-07-1
EAN: 9788417541071
Format: tapa tova
Pàgines: 256
PVP: 17,90€
Idioma: espanyol
Gènere/matèria: Thriller, misteri, novel·la negra, criminal…

 

Autors

David Monthiel (Cádiz, 1976). A més de la saga Bechiarelli (Carne de carnaval i Las niñas de Cádiz) ha publicat el llibre de relats Yuri Gagarin que estás en los cielos (2011) i els poemaris Apuntes para una teoría del valor (2013), Libro de la servidumbre (2011) i Las cenizas de Salvochea (2008), entre d’altres..

Ressenya

Un dels èxits més grans i reconeguts de la novel·la negra a casa nostra són les histories del detectiu Pepe Carvalho de l’enyorat Manuel Vázquez Montalbán, per això quan una novel·la com la que ens ocupa, Nuestra señora de la esperanza, ve recomanada per l’editorial amb la frase “Rafael Bechiarelli es el Pepe Carvalho gaditano“, un desconfia i pensa que el personal de màrqueting n’està fent un gra massa i de nou es serveixen de la fama de Carvalho per catapultar aquest tal “Bechiarelli”. Però aquest cop admeto que la frase és molt encertada. Sí, si l’esperit de Carvalho s’hagués reencarnat en algun detectiu de Cádiz, sense cap mena de dubte seria aquest Bechiarelli que ha creat en David Monthiel.

Abans de començar us recomano que si teniu algun/a conegut/da de Cádiz tingueu el seu telèfon a mà per poder consultar-li jerga típica de la zona que potser desconeixeu; i és que un dels mèrits d’aquesta història és com l’autor crea uns personatges tan verosímils i reals que, a l’hora de fer-los parlar ho fan exactament igual que la gent dels carrers de Cádiz, i dels que segurament no entendríem moltes de les seves paraules. A tall d’exemple:
cajarote = babau
pisha = xaval
¡Qué bastinaso! = expressió que s’utilitza per demostrar sorpresa, admiració, …
bulla = presa
ni mijita = ni una mica

Nuestra señora de la esperanza és una novel·la negra amb el teló de fons de les corrupteles polítiques municipals on la nova política topa amb la política “de sempre” deixant un seguit de traicions, retrets, conxorxes i pel que sembla algún mort. Tot en una ciutat en que la majoria de la seva gent ha perdut l’esperança i sobreviuen com poden, sovint caient en el fals refugi de la droga.

El detectiu Rafael Bechiarelli rep l’encàrrec d’aclarir la mort d’un polític del consistori  i saber qui hi ha al darrera, o si només ha estat un robatori que ha acabat malament. En Bechiarelli es mou pels carrers dels baixos fons de Cádiz Cádiz amb la familiaritat del qui hi ha crescut i en forma part, però això no treu que en algún moment també pateixi per la seva integritat.

Personalment m’ha semblat una novel·la molt ben escrita i entretinguda, amb una trama que aguanta molt bé fins un final molt ben tancat i que deixa un bon sabor de boca. Confesso que desconeixia les aventures d’en Bechiarelli, però em declaro fan i ja vull començar amb la primera de les seves aventures Carne de Carnaval.

Abans d’acabar destacar que Nuestra señora de la esperanza és la merescudíssima guanyadora del Premi L’H Confidencial 2019,  cada any ens descobreix una perla literaria.

Aquest és un llibre ideal per llegir en la terrassa d’un bar un dia de sol i caloreta tot prenent una cervessa fresqueta, unes olives i unes gambes salades mentres escoltes una melodia de guitarra espanyola a ritme flamenc.

[[[[[[[[[[[[[[[   RESEÑA EN CASTELLANO   ]]]]]]]]]]]]]]]

Uno de los éxitos más grandes y reconocidos de la novela negra en nuestro país son las historias del detective Pepe Carvalho del añorado Manuel Vázquez Montalbán, por eso cuando una novela como la que nos ocupa, Nuestra señora de la esperanza, viene recomendada por la editorial con la cita “Rafael Bechiarelli es el Pepe Carvalho gaditano“, uno desconfía y piensa que el personal de marketing está exagerando y de nuevo se sirven de la fama de Carvalho para catapultar este tal ” Bechiarelli “. Pero esta vez admito que la frase es muy acertada. Si el espíritu de Carvalho se hubiera reencarnado en algún detective de Cádiz, sin lugar a dudas sería este Bechiarelli que ha creado en David Monthiel.

Antes de empezar os recomiendo que si tenéis  algún/a conocido/a de Cádiz, tened su teléfono a mano para consultarle jerga típica gaditana; y es que uno de los méritos de esta historia es como el autor crea unos personajes tan verosímiles y reales que, a la hora de hacerlos hablar lo hacen exactamente igual que la gente de las calles de Cádiz, y de los que seguramente no entenderíamos muchas de sus palabras. A modo de ejemplo:
cajarote = bobo
pisha = chaval
¡Qué bastinaso! = Expresión que se utiliza para demostrar sorpresa, admiración, …
bulla = toma
ni mijita = ni un poco

Nuestra señora de la esperanza es una novela negra con el telón de fondo de las corruptelas políticas municipales donde la nueva política choca con la política “de siempre” dejando una serie de traiciones, reproches, mangoneos y al parecer algún muerto. Todo en una ciudad en que la mayoría de su gente ha perdido la esperanza y sobreviven como pueden, a menudo cayendo en el falso refugio de la droga.

El detective Rafael Bechiarelli recibe el encargo de esclarecer la muerte de un político del consistorio y saber quién está detrás, o si sólo ha sido un robo que ha acabado mal. Bechiarelli se mueve por las calles de los bajos fondos de Cádiz Cádiz con la familiaridad de quien ha crecido y forma parte, pero eso no quita que en algún momento también sufra por su integridad.

Personalmente me ha parecido una novela muy bien escrita y entretenida, con una trama que aguanta muy bien hasta el final, muy bien cerrado, y que deja un buen sabor de boca. Confieso que desconocía las aventuras de Bechiarelli, pero me declaro fan y ya quiero empezar con la primera de sus aventuras Carne de Carnaval.

Antes de terminar destacar que Nuestra señora de la esperanza es la merecida ganadora del Premio L’H Confidencial 2019, certamen que cada año nos descubre una perla literaria.

Este es un libro ideal para leer en la terraza de un bar un día de sol y calorcito tomando una cerveza fresquita, unas aceitunas y unas gambas saladas mientras escuchas una melodía de guitarra española a ritmo flamenco.

 

Valoració final