Ressenya: Nameless (Sin nombre), de Grant Morrison

Nameless (Sin nombre)

Grant Morrison & Chris Burnham

Fitxa tècnica

Editorial: Norma Editorial
Data publicació: juny de 2017
ISBN: 978-84-679-2671-2
EAN: 9788467926712
Format: Tapa dura
Pàgines: 192. Color
PVP: 22,00€
Idioma: espanyol
Gènere/matèria: còmic americà, novel·la gràfica, terror, ciència ficció

 

Sinopsi

Un astrónomo mata a su familia y después se suicida, dejando una advertencia críptica. Una dama ataviada con un velo caza a sus víctimas a través de las pesadillas humanas. Un buscavidas ocultista, conocido únicamente como Sin Nombre, es reclutado por un consorcio de multimillonarios futuristas para llevar a cabo una misión desesperada. Y el malévolo asteroide Xibalba se acerca a la Tierra en rumbo de colisión.
Pero nada es lo que parece, sino que un aterrador experimento inhumano está a punto de comenzar.
¡Abandonad toda esperanza y experimentad el horror definitivo!

 

Autors

Grant Morrison (1960. Glasgow, Escòcia). Aquest autor és un dels guionistes més influents i respectats del panorama del còmic nordamericà dels últims 25 anys. Del seu cap han sortit algunes de les històries de personatges del còmic tan importants com Judge Dredd, Doom Patrol, Animal Man, Batman, The Invisibles, Superman, The New X-men entre d’altres.

Chris Burnham (1977. Connecticut, EUA). És un dels dibuixants nord-mericans amb més projecció, sobretot després d’haver fet Batman: Incorporated on també va coincidir amb Grant Morrisson al guió i que va esdevenir un supervendes als EUA. Chris també és el creador d’altres obres com Nixon’s Pals i Officer Downe.

 

Ressenya

Sovint es diu que la indústria del còmic americana està molt controlada i que la llibertat creativa dels autors en molts casos es veu coartada per les grans editorials que marquen les pautes del que es pot i el que no es pot publicar. Però també és veritat que existeixen molts casos en els que les editorials donen carta blanca als autors perquè es deixin anar i així aconseguir històries fresques, desinhibides, diferents i interessants. Això és el que ha passat amb Nameless (Sin nombre), publicada als EUA per Image Comics, i que hagués estat molt díficil veure publicat per qualsevol altra editorial més convencional.

Nameless és un còmic que barreja la ciència ficció, el misticisme, l’ocultisme i el terror de tal manera que és díficil situar-lo i colocar-li una etiqueta, però amb un esperit i unes referències molt lovecraftianes.

Aquest no és un còmic apte per a tots els públics, ni molt menys, i no només perquè contingui diverses escenes gore o de terror ben explícits, si no per l’argument enrevessat i complicat que ens ofereix Grant Morrison i que sembla que ens condueixi a una espiral de constant qüestionament de què i perquè li està succeïnt tot això al protagonista de la història. És un còmic que segurament agradi, i molt tant als fans de l’obra d’H.P. Lovecraft, els entesos en ciències ocultes i misticisme que trobaran un munt de referències al respecte així com als amants del genère de terror més místic.

Cal destacar la bona edició que ha fet Norma Editorial amb Nameless i els extres que ha incorporat: les portades de l’edició americana, escaneigs d’algunes de les pàgines originals dibuixades per Chris Burnham i quatre pàgines on s’expliquen moltes de les escenes i vinyetes del còmic relatades pel mateix Grant Morrison.

En definitiva aquest és un còmic ideal (o no) per llegir sota una manta a la llum d’espelmes en la solitud d’una cabana perduda enmig del bosc una nit amb el cel estelat, i sota els efectes d’algún estimulant got de llet amb doble de sucre i cacau.

 

Valoració final