Ressenya: Phil. Una biografía de Philip K. Dick

Phil. Una biografía de Philip K. Dick

LAURENT QUEYSSI & MAURO MARCHESI

“Philip K. Dick (1928-1982) es uno de los escritores de ciencia ficción más innovadores e influyentes del siglo XX. Desde la década de 1950, su trabajo, oscuro y fascinante, se centró en realidades alternas en mundos a menudo gobernados por corporaciones monopolísticas y gobiernos autoritarios.

El autor, sin embargo, no cosechó un éxito contundente hasta después de su muerte. En su dramática vida tuvo que lidiar con divorcios en serie, depresiones, paranoia e incluso experiencias místicas alimentadas por el abuso de drogas legales destinadas a estabilizarlo.

¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?, Ubik, El hombre en el castillo y Los tres estigmas de Palmer Eldritch son algunos de los universos de su fértil mente. Entre las adaptaciones de sus obras al cine se encuentran títulos tan perdurables como Blade Runner, Minority Report o Desafío Total

Fitxa tècnica

Editorial: Norma Editorial
Data publicació: agost de 2019
ISBN: 978-8-467-93864-7
EAN: 9788467938647
Format: tapa dura
Pàgines: 140 color
PVP: 22,00€
Idioma: espanyol
Gènere/matèria: Novel·la gràfica, biografia, ciència ficció…

 

Autors

Laurent Queyssi (Marmande, França, 1975). Escriptor, novel·lista i guionista de còmics, membre fundador del projecte Angle Mort. Entre les seves novel·les destaquen Neurotwistin’, L’Héritier du chaos, Infiltrés, Dans l’œil de Lynx, així como varies novel·les curtes. En l’àmbit de les vinyetes és autor de Les Carnets secrets du Vatican amb Novy i Antonio Marinett

Mauro Marchesi (Verona, Itàlia, 1964 ) Dibuixant i il·lustrador que es va donar a conèixer per la sèrie Enerazione M, realitzada juntament amb Fabio De Luca per a la revista Rumore. Ha dibuixat per a moltes i diverses revistes i publicacions com llibres infantils, inclús ha arribat a dibuixar Lupin III per a Kappa, d’acord amb el creador del personatge, Monkey Punch. Es professor d’il·lustració digital i còmic a l’Academia de Belles Arts de Verona, i des dels 80 actúa en grups musicals com Morrowyellow, Le Madri della Psicanalisi o Peluqueria Hernandez.

Ressenya

Philip K. Dick va ser un dels escriptors de ciència ficció més importants de la història del gènere, que va deixar una extensa obra en format de relats breus, novel·les i contes. Com passa sovint amb grans personatges la fama i reconeixement mundial no li van arribar pràctiment fins just abans de morir, gràcies a les exitoses adaptacions de les seves obres a la gran pantalla: Blade Runner, Desafío Total, Minority Report,… Philip K. Dick va ser un autor amb una vida plena d’obstacles i impediments que va anar driblant com va poder amb les seves excentricitats, adiccions i paranoies.

En una biografia s’ha d’explicar la vida de la persona de la que es parla, però en el cas dels escriptors, així com la resta de artistes ( pintors, músics, escultors, directors, …) és important que les obres per les que són coneguts tinguin un paper rellevant en el decurs de la historia. O això és el que m’agrada trobar-me a mi. En el cas de Phil. Una biografia de Philip K. Dick, no és així, trobareu molts detalls de la vida personal i sobretot conjugal de l’autor així com les seves addiccions i paranoies, però les referències a les seves obres sovint no són més que mencions dels títols en els diàlegs, exceptuant el cas d’Ubik i Exegenesis on s’hi aprofunditza una mica més. Però el cas es que es parla poc del Philip escriptor i massa del Philip paranoic i excèntric, amb un munt de detalls i apunts irrellevants de la seva vida.

La feina de Marchesi com a dibuixant dóna la sensació que sigui per cumplir l’expedient i prou, no és un mal dibuix, però si que en alguns moments és molt estàtic i fred, i li mancaria una mica més d’ànima.

Phil. Una biografia de Philip K. Dick és és un còmic correcte, però que molt díficilment serà recordat. Potser per gent que no conegui Philip K. Dick a questa novel·la gràfica pot ser una porta d’entrada per saber qui havia darrera de Blade Runner. Pels fans de Dick crec que és una obra que no està a l’alçada del llegat que és mereix aquest autor.

Abans d’acabar vull deixar clar que potser m’hi vaig abraonar a llegir aquest còmic amb unes expectatives massa altes per l’estimació a Philip K. Dick i el resultat va ser un gerro d’aigua freda.

Salut i bona lectura!

 

Valoració final