Ressenya: Crims amb Carles Porta

“Com ja va poder trobar a Tor: Tretze cases i tres morts, Crims amb Carles Porta torna a aquella manera tan particular de narrar les històries més fosques des de dins, fins al punt que el lector té la sensació que està coneixent personalment l’assassí, que li està sentint la veu. El 2017 els creadors de Crims van començar a col·laborar amb una secció al magazín de tarda de Catalunya Ràdio Estat de Gràcia, però va tenir tant d’èxit que al cap de poc ja tenia un espai propi a la graella del cap de setmana. Ara, a més, el seu programa s’ha adaptat a un format televisiu per a TV3.”

CRIMS AMB CARLES PORTA

TRUE CRIME FACTORY SL

Fitxa tècnica

Editorial: La Campana
Data publicació: febrer de 2020
ISBN: 978-84-16863-67-9
EAN: 9788416863679
Format: tapa tova
Pàgines: 208
PVP: 17,90€
Idioma: català
Gènere/matèria: Novel·la negra, true crime, casos reals…

Autor

True Crime Factory SL 

Ressenya

L’èxit de Crims és un fet. Un simple mot s’ha convertit en una marca de referència per a tots els aficionats del true crime. Tot començà fa uns anys quan el periodista Carles Porta adaptà el seu magnífic llibre Tor: tretze cases i tres morts en un programa a Catalunya Ràdio on explicava les seves vivències investigant el cas. El podcast obtingué una magnífica recepció i l’emissora no perdé la oportunitat de treure’n rèdit. Es així com sorgeix Crims, el programa radiofònic i setmanal on es relaten assassinats reals que ja compta amb tres temporades a les seves espatlles. El boca orella l’ha convertit en un imprescindible a les llistes de reproducció de no poca gent. Arribava el moment de donar el salt a la petita pantalla, i així ha sigut. L’adaptació a TV3 no ha fet més que ampliar la seva audiència amb la seva primera temporada i congregar davant els televisors cada dilluns més de mig milió de persones. I ara ara a pel llibre.

Crims en paper és un llibre lleuger. Fàcil de llegir, de capítols curts i prosa directa. És quasi impossible llegir les seves pagines sense escoltar dins el nostre cap a Carles Porta com a narrador. Està escrit com si un dels guions del programa es tractés, la seva essència hi és present a cada frase: a vegades cru i en ocasions sorneguer. Set casos situats a Catalunya o amb protagonistes d’aquí explicats amb detall, cadascun amb l’extensió que es mereix; ni més ni menys. Enverinaments, desaparicions inexplicables, relacions tòxiques,…tot allò que als amants del gènere ens atrau però que preferim viure amb molta distància. Se li pot retreure que no vulgui anar més enllà d’un entreteniment macabre, o que un dels casos quedi en obert a falta de judici, però és innegable que tots els seguidors del programa obtindran una estona de diversió assegurada. En cap cas decebrà al criminòleg en potència que tots portem dins.

Un misteri, però, queda a l’aire. Qui n’és l’autor? Ja a la portada ens exposen que es tracta de Crims, amb Carles Porta, però no Crims, de Carles Porta. I buscant a la pàgina de crèdits l’autoria recau en True Crime Factory S.L. Aquesta empresa deu ser la productora del programa, però la traducció literal del seu nom fa pensar en que també podria tractar-se de l’autor real dels crims allà plasmats. Com a mínim inquietant.

Valoració final