Ressenya: Els assassinats de la Molly Southbourne

ELS ASSASSINATS DE LA MOLLY SOUTHBOURNE

Tade Thompson

La norma és simple: no sagnis. Des que la Molly Southbourne té memòria, s’ha vist morir. Sempre que sagna, emergeix una altre Molly idèntica a ella i la motivació de destruir-la. La Molly coneix totes les formes d’assassinar-se, però també sap que mentres visqui serà perseguida. Tant se val com de bé segueixi les normes, al final les mollys la trobaran.

Fitxa tècnica

Editorial: Mai més llibres
Data publicació: juliol de 2019
ISBN: 978-84-120576-1-4
EAN: 9788412057614
Format: tapa tova
Pàgines: 128
PVP: 14,50€
Idioma: català
Traductor: Alexander Páez
Gènere/matèria: Ciència ficció, terror,…

 

Autor

Tade Thompson (Londres, XXXX). Britànic d’origen ioruba, va créixer a Nigeria. Va estudiar antropologia social i medicina, i està especialitzat en psiquiatria. És autor de ficció breu i il·lustrador, a més de lector impenitent i aficionat al jazz. La obra que el va donar a conèixer al gran públic, Rosalera, ha guanyat el premi Arthur C. Clarke 2019, a més del primer premi Ilube Nommo de la Societat de Ficció Especulativa Africana a la millor novel·la al 2017 i  finalista del premi John W. Campbell. Actualment en Tade viu i treballa a la costa sud d’Anglaterra, on lluita contra l’addicció als llibres.

Ressenya

La norma sembla fàcil de seguir: ” no sagnis”, però quan t’hi pares a pensar, en realitat no parem de sangar per qualsevol cosa: afaitant-nos, amb algun descuit mentre cuinem, amb picades d’insectes, rentant-nos les dents, quan menstruem, quan ens moquem massa fort, tallant-nos amb un full de paper, etzètera… Per això la historia de la Molly Southbourne es converteix en aterradora. I si cada cop que sagnem donem vida a un altre ésser com nosaltres, però amb unes intencions més malèfiques…?

Els assassinats de la Molly Southbourne és una novel·la breu però molt intensa i amb una profunditat del personatge principal que sovint costa de trobar en novel·les de més llarga durada. Al llarg del relat veurem com creix i madura la Molly, però per fer-ho, ha de sobreviure a les “mollys”, i això vol dir perdre la por a enfrontar-se a ella mateixa, i “assassinar-se”. I tot això a l’hora que intenta aparentar una vida normal.

Il·lustració realitzada per Marina Vidal per a les làmines exclusives numerades creades per a l’ocasió

L’autor, Tade Thompson, crea una ambientació i un clima de tensió similars als que s’experimentaven amb pel·lícules de terror i misteri en blanc i negre. De fet, Els assassinats de la Molly Southbourne podria ser el guió d’un capítol de La dimensió desconeguda (Twilight Zone).

El llibre  parteix d’una premisa molt interessant i que es desenvolupa i aguanta molt bé al llarg de tot el llibre, però personalment el final es precipita i es fa un pèl previsible. Això no vol dir que sigui un mal final, però amb la tensió acumulada a les 127 planes anteriors, el final es fa massa curt.

Abans d’acabar cal felicitar la nova i flamant editorial Mai Més Llibres, que és qui ha editat Els assassinats de la Molly Southbourne, el seu tercer llibre al mercat. Mai Més Llibres aposten per llibres en català de gènere fantàstic, distopics i feministes, una aposta valenta però molt necessària, només veient com de bé han arrencat, els hi desitgem moltíssims èxits i bones lectures.

 

Valoració final